Disiplinlerarası Sanat nedir?
(1)Tarihsel süreci içerisinde sayısız tanımlamalarla karşımıza çıkan sanatın, insanın toplumsal yaşamı ile var olduğu düşünülür ve toplumsal yaşamı oluşturan tüm oluşumlar, yapılar ve değerler ile sanat olgusu oldukça yoğun bir ilişki ve etkileşim içerisindedir. Plastik sanatlar içerisinde yer alan disiplinlerin birbirleri ve diğer sanat alanları ile yaşadıkları disiplinlerarası ilişki ve etkileşim sonucunda katı sınırlar ortadan kalkmaya başlamıştır. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan sanat akımlarında disiplinlerarası yaklaşımın oldukça ön plana çıktığı görülmektedir
(1) (Anadolu Üniversitesi, Tez Konusu: Plastik sanatlarda disiplinlerarası etkileşimler ve seramik sanatına yansıması Hazırlayan: Veysel Özel Yer / Tarih: Eskişehir/2007)
(2) 1960 ve 70’lerde üretilen önemli sanat yapıtlarının, yalnızca biçimciliğe bir tepki olmayıp minimalistlerin, yeni-dadacıların, Pop sanatçıların sanata ilişkin kabul edilmiş önermeleri sorgulama eğilimlerinin de bir devamı olduğu görülür. Eylemler (actions) , yoksul sanat (arte povera) vücut sanatı ( body art), kavramsal sanat (conceptual art) , yeryüzü s anatı ( earth art), fluxus, oluşumlar (happenings) ,Gösteri Sanatı ( Performance art), süreç sanatı (process art), başlıkları, yalnızca resim ve heykele karşı alternatif teknik ve malzemeler bulmakla kalmamış, bir yandan gelecek kuşaklar için sanatçının ve izleyicinin rolü ile sanat nesnesinin statüsünü yeniden biçimlendirirken, bir yandan da sanat tanımını genişletmiştir. Türkiye de dahil olmak üzere bütün dünyada ,bilgi çağına geçişte merkez/çevre diyaloğuna ayak uyduran genç kuşaklar için bir anlam ifade etmektedir.
joseph kosuth, the language of equilibrium
http://prestigehongkong.com/2012/11/writing-wall
1980’lerin genç kuşak sanatçıları bu dönemi bir bütün olarak algılama eğilimindedirler. Bu bütüncül bakış açısı içinde dönemin sanatçılarının gerçekleştirdiği yapıtların hedefleri öyledir :
*güçlü sanat kurumlarının varsayımlarını yıkmak
*sanat nesnesinin önemini ve sanatın alınan-satılan bir mal olması düşüncesini azaltmak
* algılma sınırlarını sorgulamak
* imge ve dil arasındaki ilişkileri irdelemek
*sanat kavramını estetikten ayırmak
*süreç/ürün ilişkisini sorgulamak
* galeri /müze / sanat dergisi sistemine bir alternatif geliştirerek, sanat yapıtlarını yaygınlaştırmak için yeni yollar bulmak
*sanat yapıtı, sanatçı ve izleyici arasındaki ilişkileri yeniden yapılandırmak
(2)(Sanatta Alternatif Arayışlar , Nancy Atakan)
(3) Disiplinlerarası Alternatif Bir Yaklaşım Olarak Fluxus
Fluxus, hareket ya da akma anlamına gelir. Fluxus sanatçıları, şenlikler, olaylar, gösteriler, yayınlar ve filmlerden oluşan çalışmalarıyla sanatta alternatif yaklaşımın savunucuları olmuşlardır. 1962-78 yılları en etkin olduğu dönemlerdir.
Karheinz Stockhausen (besteci), Mary Baumeister, Wolf Vostell, Jean-Pierre Wilhelm,
Benjamin Patterson, La Monte Young, Joseph Beuys
Farklı geçmişleri olan sanatçılar bedensel gösteriler, ses ,imge ve müzik, edebiyat, dans kadar görsel sanatları da birleştiren gösteriler yapmışlardır. Yani inter-medyadan yararlanmışlardır. Sanat / yaşam ikilemini çözmeye çalışmışlardır. Deneyseldirler.
( 3)(1960 Sonrası Sanat, Semra Germaner )
()Sanatta Alternatif Arayışlar , Nancy Atakan)